Protester i Brasil

Mange mennesker deltok i demonstrasjoner 16.08 mot Brasils president Dilma Rousseff med krav om at hun skulle gå av. Det var demonstrasjoner i minst 13 av Brasil delstater og de fleste var fredelige. Mens politiet anslår deltagelsen i Sao Paulo, Brasils største by, til 137 000, mente arrangørene at det deltok opp til 225 000.

Brasil er Latin-Amerikas største land og har verdens 7. største økonomi. Landet er med i BRICS - en sammenslutning av 5 stater (hvor Brasil er en) som prøver å etablere en verdensøkonomi på siden av den amerikanske dollaren. Vi har tidligere meldt her på derimot.no at det er grunn til å stille spørsmål med grunnlaget for disse demonstrasjonene som springer ut fra Brasils middel- og overklasse. Lignende demonstrasjoner så vi i Chile før militærkuppet til Pinochet i 1973. Disse var inspirert og støttet av USA. Det samme så vi Venezuela også etterfulgt av et kupp mot den folkevalgte presidenten Chavez. 

At lignende demonstrasjoner nå starter i Brazil kan være uttrykk for en tilsvarende utvikling. På den andre siden er det ikke tvil om at korrupsjonen som også hjemsøker Brasil, som andre Latin-Amerikanske land, er en uting. Det er også sant at landet har vært tvunget til økonomiske innstramninger etter en lengre økonomisk fremgang.

Ifølge meningsmålinger har presidenten nå bare en oppslutning på 8%. Vi har tidligere offentliggjort er artikkel av James Petras som har spådd en slik utvikling som følge av at Rousseff ikke har fulgt opp valgløftene sin til de fattigste:

http://www.derimot.no/blog/løgn-og-bedrag-på-ventr...

Men jeg har min sterke tvil om de som arrangerer disse demonstrasjonene vil være noe bedre i så måte.

http://www.rt.com/news/312604-brazil-protest-presi...

Bloggkommentarer levert av Disqus