Provokasjoner i Donbass

Kiev-regimets 8. spesial-styrke kan stå bak angrepet på OSSE-patrulje


Militærledelsen i folkerepublikken Lugansk (LFR) mener 8. regiment i Kiev-regimets spesialstyrker kan stå bak eksplosjonen`, ifølge oberstløytnant Andrei Marotsjko.


OSSE, Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa omfatter 57 land, også tidligere sovjet-republikker og USA.


3957jpg

23/4-17 kjørte en patrulje fra OSSE-Special Monitoring Mission på overvåkings-oppdrag fra Sokolniki til Slavjanoserbsk. I utkanten av Prishib-landsbyen kjøre patruljen på en mine. Eksplosjonen drepte et medlem av ambulanse-teamet, en US-amerikaner og skadet to. Det har utløst flere reaksjoner på begge sider:


1) Fra Lugansk (en av de to opprørs-regioner) sikkerhetsorgan: `Kievs sabotasje-grupper kan stå bak. Vi har advart observatørene om provokasjoner fra Kiev-regimets sabotasje-grupper som opererer langs linjen. Sabotører fra 8. regiment av Kievs spesial-styrker er sett der. De opererer under ledelse av oberst Oleg Aleksandrovitsj Netsjajev.`

 

OSSE bruker sideveien ofte, men de lokale bruker den svært lite, for den ligger bare 2 km fra kontakt-linjen. Oberstløytnant Marotsjko sier det slik: `Før undersøkelser er satt i gang og etterforskere avgir rapport, har vi god grunn til å tro at attentatet ble planlagt og gjennomført av Kiev-sabotører for å gi oss i FRL-forsvaret skylden`.


1280px-flag_of_the_lugansk_peoples_republicsvg_png
Flagget til folkerepublikken Lugansk

 

Men reaksjonen i Kiev er annerledes. Som ventet ber Porosjenko USA om å gå til væpnet intervensjon 


Kiev bruker eksplosjonen mot OSCE-folkene som påskudd for å kreve væpnet innblanding. Kiev-president Porosjenko uttalte slike ønsker på telefonen med US-utenriksminister Rex Tillerson, som kondolerte drapet på en US-amerikansk OSCE-observatør. Men begge folke-republikkene, Donetsk og Lugansk, avviser Porosjenkos uttalelser. De er klar til å slå tilbake et hvert skritt i retning intervensjon. 

  

Fra Kiev kom denne meldingen: `Ukrainas president foreslo rask vurdering av internasjonal kontingent i Donbass, ledet av FN. Porosjenko takker for fast, stabil støtter fra USA på basis av prinsippet om at ingen avtales om Ukraina uten Ukraina`. I felles-uttalelse fra Porosjenko og Tillerson het det også: `Vi er bekymret for situasjonen. Russland må følge Minsk-avtalen.


peace_talks_in_minsk_rtr4p7ib_b_1jpg
Her er de fem statslederne som har undertegnet Minsk 2-avtalen. Porosjenko har uttalt at de ikke vil følge den, bl.a. fordi de er under sterkt press fra ny-nazistiske grupper i Ukraina som kaller avtalen et forræderi.

Porosjenko: `Sanksjons-front mot Russland helt fram til Ukrainas territorielle integritet og selvstendighet er sikret`. Det ble samtidig meldt fra møtet mellom Ukraina-president og US-utenriksminister: `Dagsorden for partnerskap mellom Ukraina - USA og bilaterale kontakter, også på høyeste hold, ble drøftet`.

 

Zakhartsjenko, statsminister i Donetsk-republikken (Den andre utbryterrepublikken), kommenterer episoden som rammet OSSE slik:

Kiev håper at USA skal tvinge seg med i krigen:  


Sjefen i Donetsk kommenterte OSSE-patruljen først.


Etter nederlaget for Kievs første militære straffe-ekspedisjon, har jeg gjentatt flere ganger at Kiev er ekstremt opptatt av å trekke en 3. militærkraft inn i konflikten, dvs utlendinger. Selv om det snakkes om fredsbevarende styrker eller internasjonalt politi, så er det slik at Kiev vil ha en 3. militær-makt inn. Deres motiv er ikke å sette grenser for konflikten men å arrangere provokasjoner på internasjonalt nivå.


high_szec7728jpg
Statsminister i Donetsk-republikken,  Aleksandr Zakhartsjenko, i midten

Fra starten av har det vært del av Kievs planer å bruke muligheten til terrorist-angrep mot utlendinger på vår jord eller på selve kontaktlinjen. Etter å ha mislykkes med å lure inn en 3. militær-kraft, gikk Kiev over på plan B: Provokasjon mot utlendinger i OSSE-misjonen. Dessverre klarte de å gjennomføre denne provokasjonen`.


`At det utvilsomt er Kiev som står bak, bekreftes av at det skytes fra området som overvåkes av OSSE-misjonen. Som i saken rundt MH 17-passasjerflyet, skutt ned over Donbass 17/7-14 fra Kievs side, prøver de nå å gjøre stedet for forbrytelsen mot OSSE utilgjengelig ved å sette inn artilleri på samme sted. Men jeg er sikker på at våre kollegaer i Lugansk vil gjennomføre en objektiv etterforskning med støtte fra OSSE og trass i motstand fra Kiev. Det vil bevise for en hel verden at det er Kiev som må klandres for døden til en av de OSSE-ansatte. Ikke under noen omstendigheter har vi fordel av å ødelegge for OSSE-misjonen. Den klarer i alle fall å redusere Kievs aggresjon mot Donbass.  

 

DONi News Agency, også fra Donetsk-sjefens web-site. Oversatt og noe forkortet, Per Lothar Lindtner, 27/4-17.

Bilder/tekst: Knut Lindtner

 

Tilbake til Forsiden

 

Bloggkommentarer levert av Disqus