Russland svarer

Advarsel fra Moskva:

Russland sier seg villig til å gå med i en anti-terror-koalisjon. Luft-vern-systemet S-400 er stasjonert i Syria. Budskap til vestlige intervensjonstropper. 

For første gang har den franske utenriksminister Laurent Fabius trukket syriske regjerings-tropper inn i rådslaging om kamp mot IS. `Deltakelse av syriske tropper i anti-IS-kamp kan være tenkelig i en politisk overgang`, sier Fabius på fredag i Paris. `Vesten er ifølge Kremls vurdering ennå ikke klar til et samarbeid med Russland om en felles koalisjon mot jihadist-militsen`, sier presse-talspersonen for president Putin, Dmitri Peskov, 27/11-15. Russland er likevel åpen for samarbeid `på et hvilket som helst grunnlag partnerne er innstilt på`.  

Frankrike og Russland bekrefter 26/11 felles vilje til tettere samarbeid i kamp mot IS: `Nå blir luftangrep mot islamistene mer intensive og bedre koordinert`, sier president Hollande på møte samme dag med sin russiske kollega Putin i Moskva. 

På pressekonferansen med Hollande fortalte Putin om Russlands første reaksjon på Tyrkias  nedskyting av SU-24-flyet over Syria, 24/11. Ifølge Putin stasjoneres et ukjent antall høy-teknologiske luftvernsystem av typen S-400 i Syria for å sikre at noe liknende ikke gjentar seg. Alt 27/11 publiseres bilder fra russisk forsvar av minst 2 S-400-batterier på flybasen Hmeimin ved Latakia i Syria. Disse framtvinger høyeste respekt i NATO, men også i Israels flyvåpen. Systemet har rekkevidde på opp til 400 km og kan slå ut ballistiske raketter,   kryssermissiler og bombefly som går ekstremt høyt og kan settes inn samtidig og  rettes helautomatisk mot dusinvis av mål samtidig. USAs `patriot`-batterier er gammeldagse bokser i forhold til dette. USA og Israel satte for noen år siden himmel og helvete i bevegelse i Moskva for å hindre at Russland leverte forløperen S-300 til Iran. Garantert er stasjonering av S-400 i Syria `game changer` en hendelse som endrer situasjonen fundamentalt til fordel for de russiske styrkene i Syria. Rakettkrysseren Moskva vokter samtidig den syriske kysten, som med tilsvarende luftvernsystem kan beskytte Syrias luftrom.  

I uttalelsen til Putin overlates ingen tvil om at ethvert kampfly som angriper en russisk jetfly over syrisk territorium blir skutt ned øyeblikkelig. Slik sender han også tydelig budskap til Tyrkia og alle andre land i anti-Assad-koalisjonen som over tid har krenket folkeretten ved å bombe syrisk territorium med ukoordinerte kampfly-operasjoner. Eller til Tyskland som til nå bare har sagt seg villig til å delta i et slikt brudd på folkeretten. 

Samtidig har USAs ambassadør i Moskva advart Kreml om å sørge for at ingen fly fra den USA-ledete `Anti-IS-alliansen`, som også tyrkiske fly er en del av, blir angrepet over Syria. Åpenbart blir faren for et større væpnet sammenstøt mellom maktene som er arrangert i Syria stadig større.         

Oversatt for Friheten og radio Arbeidet, 29/11-15. Perlo. Kilde: JW/ Rainer Rupp / AFP. 

Bloggkommentarer levert av Disqus