Schengen-avtalen gjennomhulles

Østerrike med grensekontroll mot Italia


Østerrike er bekymret for at landet snart står overfor en strøm av flyktninger via Italia og vurderer utstasjonering av tropper for å håndtere det. Dette kommer opp samtidig som EUs avtale med Tyrkia skal iverksettes.


I februar 2016 iverksatte Østerrike grenserestriksjoner sammen med noen land på Balkan. Det førte til en markert nedgang i tallet på nyankomne til Tyskland som var primærmålet for asylsøkerne. I mars kom det færre enn 5000 asylsøkere til Tyskland via Østerrike, rapporterte den tyske innenriksministeren sist lørdag. Sammenligner en med februar, altså måneden før, ankom det da 38570, og i januar var tallet 64700.


Hvis imidlertid reisen over Middelhavet blir mindre risikabel, slik den gjerne blir om sommeren, vil strømmen av mennesker snu fra den tyrkisk-greske grensen til den lengre Libya-Italia ruten, sa forsvarsminister Hans Peter Doskozil til nyhetsmediene sist lørdag. Østerrike forbereder seg på denne muligheten og vil kunne komme til å bruke tropper på grensen til Italia.

 

2410628_w960h540q75v20516_apad84.tmp.jpg

Hans Peter Doskozil


«I og med at EUs ytre grenser ikke er effektivt beskyttet vil Østerrike ganske snart rigge opp streng grensekontroll. Dette betyr massive grensekontroller ved Brenner-passet og ved hjelp av soldater», sa han til den tyske dagsavisen Die Welt.


I et intervju med den Østerrikske avisen Oesterreich sa han at antallet vil bli bestemt av behovet.


Kommentar: Egentlig er det som nå sjer ingen overraskelse, slik situasjonen har utviklet seg, men nok en spiker i Schengen-avtalen og dermed i EUs integrasjonsprosjekt.

 

Bloggkommentarer levert av Disqus