Selv latterlig propaganda virker hvis mange nok sier det samme tullet lenge.

Denne artikkelen er hentet fra Midt I Fleisen

Hvorfor latterlig offisiell propaganda fortsatt virker


Av CJ Hopkins

For studenter av offisiell propaganda, manipulering av opinionen og følelser, samt psykologisk betingning, kan det ikke bli mye bedre enn dette. Mens Trump og hans hær av folk fra Goldman Sachs, administrerende direktører og kristne fanatikere nærmer seg innsettelsen, får vi servert en mesterklasse i koordinert media-manipulasjon. Den får Goebbels til å se ut som en amatør. Dette er kanskje ikke umiddelbart synlig, gitt hvor latterlig mesteparten av søppelet vi blir bombardert med er. Men når man forstår selve formålet med offisiell propaganda, begynner alt å gi mening.


Den viktigste av de vanligste misforståelsene om hvordan offisiell propaganda fungerer, er ideen om at målet er å lure offentligheten til å tro ting som ikke er «sannheten.» (Som: Trump er en russisk agent, for eksempel, eller at Saddam hadde masseødeleggelsesvåpen, eller at terroristene hater oss for vår frihet, osv). Men mens offisielle propagandister absolutt blir glade hvis noen faktisk tror løgnene de selger, er dette bedraget ikke deres hovedmål.


28512617446_76ed4c32c3_hjpg


Hovedmålet med offisiell propaganda er å lage en «offisiell fortelling» som kan gjentas i det uendelige av de herskende klassene og de som støtter og identifiserer seg med dem. Denne offisielle fortellingen trenger ikke å være fornuftig, eller tåle noen form for alvorlig gransking. Fakta er ikke poenget. Poenget er å bygge en Maginotlinje, en defensiv ideologisk grense, mellom «sannheten» som definert av de herskende klassene, og alle andre «sannheter» som motsier deres fortelling.


Tenk deg denne Maginotlinjen som en sirkelformet mur omgitt av ugjestmildt territorium. Innenfor murene er det «vanlige» samfunnet, lønnet arbeid, karriereutvikling, og alle de andre store fordelene ved å samarbeide med de herskende klassene. Utenfor veggen er fattigdom, angst, sosial og faglig stigmatisering, og ulike andre former for lidelse. Hvilken side av veggen du ønsker å være på? Hver dag, på utallige måter, blir hver av oss spurt dette, og må svare på dette spørsmålet. Vær konform, og det finnes plass for deg inne. Nekt, og … vel, lykke til der ute.

maxresdefault_51jpg

Neuschwanstein i Bayern. Inne i slottet er det godt og varmt, men utenfor...I åpent despotiske samfunn, er det som står på spill i dette valget (å være konform eller dissens) ofte liv og død. I våre relativt liberale vestlige samfunn, er konsekvensene for å ikke samsvare med den offisielle fortellingen, vanligvis mildere. Til tross for det, er trykket fortsatt intenst. Samsvar med «virkelighets-konsensusen» som skapes av disse offisielle fortellingene, er inngangsbilletten til den indre helligdommen, hvor gode jobber, penger, faglig prestisje og de andre gevinstene av kapitalismen befinner seg. Konformitet krever ikke tro. Det krever troskap og lydighet. Hva man egentlig mener, er helt irrelevant, så lenge man etterplaprer den offisielle fortellingen.


Kort sagt, er offisiell propaganda ikke laget for å lure offentligheten (ikke mer enn talene i en skuespillers manus er ment å lure skuespilleren som framsier dem). Den er laget for å bli absorbert og gjentatt, uansett hvor usannsynlig eller absurd den kan være. Egentlig er den ofte mest effektivt når de som er tvunget til robotaktig gjenta det, vet at den er fullstendig meningsløs. Ydmykelsen ved å måtte gjøre dette, befester deres troskap til de herskende klassene (dette fenomenet er en standard del av det klassiske Stockholmsyndromet, og autoritær betingning generelt).


Den nåværende hysteriet med «russisk hacking» er et perfekt eksempel på hvordan dette fungerer. Ingen, bortsett fra totale idioter, tror faktisk den offisielle fortellingen (kjernen av den er hinsides latterlig), ikke engang propaganda-folkene som selger den til oss. Dette er imidlertid ikke et problem, fordi det ikke er ment å bli trodd … det er ment å bli akseptert og gjentatt, mer eller mindre som religiøse dogmer. (Det spiller ingen rolle hva som faktisk skjedde, dvs. om «hackingen» var en hack eller en lekkasje, eller hvem hackerne eller varsleren var, eller hvem de kan ha jobbet for, eller hva som motivet kan ha vært. Det som betyr noe er at de herskende klassene har utstedt en ny offisiell fortelling og krever at hver «normalt» amerikaner skal reise seg og sverge troskap til den.)


game-of-thrones-power-rankingjpg


De herskende klassene gjør det ikke akkurat enkelt for sine tilhengere denne gangen. Deres nye offisielle fortelling (la oss gå videre og kaller det «Putin-komplottet for å ødelegge demokrati») er så tåpelig at det er hinsides pinlig. Plottet er mer eller mindre hva du kan forvente fra en middelmådig roman for ungdom, eller kanskje Game of Thrones. Og hvis det ikke allerede var ydmykende nok for liberale blir bedt om å late som å de tror det, gadd ikke de ansvarlige PR-folkene å skrape sammen en ny samling løgnere å markedsføre sin barnslige eventyr. De insisterer ikke bare på at liberale skal tro «etterretnings-fellesskapet» og mainstream media, de som solgte oss svindelen «Saddam har hemmelige masseødeleggelsesvåpen,»De sendte faktisk etterretningssjef James Clapper til å sitte der, i mer eller mindre det samme stolen han satt i forrige gang han løy til kongressen.I mellomtiden, har de seriøse avisene til de herskende klassene, som kosmopolitiske liberale er avhengige for gi en simulasjon av «seriøs journalistikk,» snobbete «kunst og kultur» og så videre, sunket til nivået lavere enn sladreblader.
Blant de siste høydepunktene var Washington Post sin historie om «russere hacket strømnettet i Vermont,» som det viste seg hverken involverte russere eller hackere, og heller ikke involverte faktiske datamaskiner i strømnettet i Vermont. Det var i utgangspunktet bare en oppdiktet historie, som den om Putins hær av falske nyhets-steder.


wapo-nytjpg

Her er storformidlerne av falske nyheter.


New York Times, som også pliktoppfyllende har spredt den nye offisielle fortellingen, anklager Trump for å være Russlands utnevnelse og proklamerte at han ble valgt, var «en krigshandling». Og nå, mens jeg skrev dette, overrasket de oss med «tisse-historien», der Trump betalte en haug med russiske horer for å tisse på senga der Obama en gang sov.


Hver dag som helst nå vil vi bli fortalt at Elvis i hemmelighet jobbet med Putin for å bruke et utenomjordisk gravitasjons-våpen i en UFO forkledd som Jesus, som Assange og Snowden personlig vil fly over Atlanterhavet for å erobre Amerika. Det er som en slags lojalitetstest, der de herskende klassene prøver å finne ut hvor langt de kan gå med denne dritten før liberale nekte å akseptere noe mer av den.


Poenget med all denne propagandaen er å undergrave Donald Trump, og å forebyggende gjøre hevd på de nyliberale herskende klassene sitt monopol på makt, «virkeligheten» og «sannheten». I tilfelle dette ikke allerede var klinkende klart, har de nyliberale herskende klassene ingen hensikt å gi opp kontrollen over det globale kapitalistiske pseudo-imperiet de har jobbet for å bygge de siste seksti årene. De kommer til fortsette å undergrave og stigmatisere Trump (og alle andre symboler for nasjonalistiske tilbakeslag eller motstand mot transnasjonal kapitalisme), være tålmodig de neste fire årene, og deretter installere en annen av sine lojale tjenere. Etter det vil livet gå tilbake til det «normale «, og liberale vil gjøre sitt beste for å glemme denne uheldige perioden hvor de lot til å tro dette smakløse heksejeger-tullet.


Hvis jeg ikke var bekymret for at Trump kommer til å starte en full krig mot islam, eller at en av «våre gutter» i stridsvognene Obama teatralsk har utkommandert den russiske grensen, skal gå av skafte og prøve å «ta hevn» for Clinton, ville jeg ha sett frem til å se akkurat hvor klin kokos det kommer til å bli.


Bilder m/tekst: Knut Lindtner

Tilbake til Forsiden

Bloggkommentarer levert av Disqus