Tsjekkias president: Folkeavstemning for større legitimitet

Den tsjekkiske presidenten vil ha folkeavstemming om EU og NATO.


Frøet om europeisk misnøye sprer seg.  Èn uke etter at Storbritannia stemte for i minnelighet å forlate EU, vil den tsjekkiske presidenten ha en folkeavstemning i sitt land om medlemskap i EU og NATO.  Brexit demonstrerer et sjokkerende bilde på hva demokrati virkelig er.  Den tsjekkiske president Zeman ønsker å forbli i begge organisasjonene, men han vil gjerne at folket skal få en sjanse til «å si sin mening».  Dette har sendt et terrorspyd gjennom hjertet til de ikke-valgte byråkratene i Brüssel.


130126221352-zeman-czech-president-story-top.jpg

Tsjekkias president Milos Zeman


Samtidig synker støtten til EU i de sentral-europeiske landene.  I april viste en meningsmåling utført av CVVM-instituttet at kun 25 % er fornøyd med medlemskapet  i EU, forteller Reuters.  Tolv måneder tidligere var støtten 32 %.  Og derfor, som en følge av Storbritannias avstemming, vil Zeman nå gi det tsjekkiske folket en sjanse til å bestemme sin egen framtid.  Og skepsisen til fortsatt å være medlem øker.


«Jeg er uening med de som vil forlate den Europeiske Unionen» sa Zeman i tsjekkisk radio torsdag kveld, ifølge Reuters. «Men jeg vil gjøre alt  for at vi skal få en folkeavstemning, slik at befolkningen kan få si sin mening.  Det samme gjelder for å forlate NATO», la han til.  


Det er vel ikke nødvendig å si at Zemans planer ikke har blitt godt mottatt i EU.  De er rystet av de politiske og økonomiske konsekvensene Storbritannias avgjørelse vil få for unionen, en avgjørelse som har fått aksjemarkedet ut i fritt fall  i forventning om monetære lettelser.  Og det har fått Italia til å bruke Brexit som en syndebukk for å kreve kausjon for sine konkurstruede banker. Mest framstående som følge av den britiske avstemmingen er lederen for Frankrikes  ytre-høyre parti Nasjonal Front, Marine Le Pen, som også vil ha en folkeavstemning i sitt land om å forlate EU.


Spanias fungerende utenriksminister, Jose Manuel Garcia-Margallo har sagt at den tsjekkiske republikken ikke må avholde en folkeavstemning.  Han kaller det «en svært dårlig idé», selv om Zeman offentlig har sagt at han gjerne vil forbli i begge institusjonene.


jose-manuel-garcia-margallo.jpg

Jose Manuel Garcia-Margallo synes folkeavstmninger er en svært dårlig ide. Folket kan jo komme på gale tanker.


Når det er sagt, vil ikke det å avholde en folkeavstemning føre til forandringen i den tsjekkiske grunnloven, og Zeman har ikke makt til å be om en slik avstemming.  Hvis de avholder en slik folkeavstemning må grunnloven forandres.  Det vil kreve 60 % tilslutning fra begge hus i parlamentet.


Som svar på Zemans forslag, sier kontoret til den tsjekkiske statsministeren Bohuslav Sobotka at regjeringen ikke har noen planer om å arrangere en folkeavstemning.  Men Sobotka innrømmer at det trengs forandringer i unionen.  «Vi bør forandre funksjonene i Europa og redusere det overdrevne byråkratiet.  Jeg ville være fornøyd hvis vi kunne sende et klart signal senest i høst om hvordan vi gjerne vil forandre Europa til det bedre», sa han på tirsdag.  Dette forteller Czech News Agency.


Et signal, ja, men alt som hindrer flertallet fra å si sin mening kommer til uttrykk i en oppsiktsvekkende artikkel i Foreign Policy, der forfatteren skriver «Eliten reiser seg mot de uvitende massene».


I stedet har eliten en bedre idé, å pumpe ut stadig fler aksjer i håp om at deres rikdom vil dryppe ned på de samme «uvitende massene», de som burde være lykkelige med sin lott i livet.  Ideelt sett burde de holde kjeft og aldri stille spørsmål om sin status quo.


shutterstock_91096232.jpg

Er det dette som er i ferd med å skje?


Kommentar: Ordtak: En liten gnist kan tenne en præreiebrann, eller fra arabisk: Strået som knekker kamelens rygg eller liten tue kan velte stort lass. I alle fall er det spørsmål om det nå er dette som er i ferd med å skje politisk med EU. Historisk er det ikke noe nytt: Aleksander den store og perserriket, romerriket eller det kinesiske keiserrikets fall osv., eller i sin almene form: elefant på leirføtter.

Om EU er aldri så stor ser det likevel ut til at det er de indre motsetningene som river det ned. Spørmålet nå flere og flere stille er om NATO følger etter.

Bloggkommentarer levert av Disqus