Tyrkia advarer USA

Motstridende interesser

Når den kurdiske YPG gjør fremgang i det nordlige Syria først og fremst på IS bekostning, havner USA i en merkelig situasjon. De er glade for fremgangen for den kurdiske geriljaen som de støtter militært, men opplever sterk misnøye fra sin Nato-allierte, Tyrkia.


Tyrkia, som nærmer seg en borgerkriglignende tilstand overfor sin egen store kurdiske minoritet, opplever den kurdiske fremgangen i Syria som en direkte trussel. Og det er ikke særlig rart for disse kurderne som nå har syrisk statsborgerskap, er hovedsaklig flyktninger fra den forrige borgerkrigen i Tyrkia på 1980-tallet. De har naturligvis av den grunn nære forbindelse med de tyrkiske kurderne som lever rett over grensen, på mange måter. Mange er i slekt men det er naturligvis bånd mellom dem på utallige måter.


I denne uken advarte Tyrkia USAs militære sjef, general Joseph Dunford, om at Tyrkia tror at Kurdergeriljaen var i ferd med å skape en korridor i det nordlige Syria, og at Tyrkia ikke vil tolerere dette.


Tyrkia har lenge erklært Eufrat som en grenselinje for geriljaen - en rød strek. Landet vil ikke tolerere at de krysser denne historiske elven.


Offisielt sier de at de respekterer Syrias territorielle integritet. Men dette er ord for den internasjonale opinionen. I praksis har de støttet IS på alle måter under hele krigen i Syria. De er IS sin hovedallierte.

 

private-grief.jpg

Ser en nærmere på Tyrkias beskrivelse av virkeligheten, holder den ikke vann, en konstruksjon for innvortes bruk.

 

Her er det flere konfliktlinjer som kolliderer men det viktigste er dette:


Det bekrefter at Tyrkia er en viktig støttespiller til IS. Det bekrefter at Tyrkia driver direkte innblanding i andre lands indre forhold. Det bekrefter det ingen offisielt tør si, at landet støtter IS og handler stikk i strid med FN-resolusjoner.


Og hvordan USA forholder seg til sin alliertes brudd på internasjonal rett. Ja, Tyrkia gjør egentlig bare det som har vært USAs politikk i mange land i mange år. Det er derfor ingen grunn for USA å reagere. Men hva som skjer hvis de begynner å bombe hverandre - det er en situasjon som vil kunne sprenge Nato.

Bloggkommentarer levert av Disqus