Tyrkia invaderer Irak

Tyrkia invaderer Irak


Den Arabiske Liga fordømmer Tyrkias utplassering av tropper i Irak. De sier at disse har fått en størrelsesorden som kan minne om invasjon. Nabil Elaraby, sekretæren i den arabiske liga, har fordømt Tyrkias militære innblanding i Nord-Irak og kaller det for en åpenbar invasjon.


Han sa imidlertid at Den Arabiske Ligas medlemmer ikke kan gjøre mer enn å fordømme det som skjer.


Tidligere i forrige uke utplasserte Tyrkia tropper i byen Bashiqa, 10 kilometer nordøst for storbyen Mosul som IS kontrollerer. Disse var utstyrt med tanks og artilleri. Irak har truet å gå til FNs sikkerhetsråd såfremt ikke troppene trekkes tilbake.


Iraks forsvarsminister uttalte at Tyrkia må samordne sin virksomhet i Irak, uansett hvilket formål disse troppene har. Uansett størrelsesordenen på utplasseringen er dette en overtredelse av landets suverenitet.


Iran har også fordømt den militære tyrkiske utplasseringen i Irak fra Tyrkias side og kaller den for en alvorlig overtredelse av landets suverenitet.


Tyrkias statsminister, Ahmet Davutoglu, kaller hele episoden en rutine-operasjon. Sener uttalte han at Tyrkia ikke ville utplassere fler tropper av hensyn til respekt for Iraks suverenitet. Men ha sa ingenting noe om troppene ville bli tilbakekalt.


Kommentar: I prinsippet er dette en invasjon av et suverent lands territorium. Hadde Russland gjort noe slikt i forhold til sine naboland, f.eks Latvia, ville pressen i Norge og resten av verden ha vært full av fordømmelse og det ville ha utløst en enorm fare for storkrig.


Men nå er pressen taus. Alt er tillatt i Midt-Østen - ikke minst for Natos side. Nato-land bomber i Syria uten hensyn til landets internasjonalt anerkjente myndigheter. Tyrkia skyter ned russiske fly over syrisk luftrom - en åpenbar krigshandling som må ha vært forberedt i lang tid. USA utplasserer bakkestyrker i Irak uten godkjenning av landets myndigheter. Tyrkia utplasserer bakkestyrker i Irak uten godkjenning av landet myndigheter.


Tyrkia har bombet kurderne i Nord-Irak tidligere mange ganger i årens løp. Slik sett er dette bare en opptrapping av ulovlig tyrkisk virksomhet.


Da var de vestlige mediene tause.


Nå har de invadert landet med bakkestyrker.


Fortsatt taushet.


Det kan ikke bety annet enn at de enten synes dette er i sin orden, eller redaksjonene er hjernevasket eller at redaksjonene har munnkurv. Alle tre alternativene er hver for seg skremmende - hvordan en snur og vender på det. Norge protesterer ikke, men vi har ingen egen utenrikspolitikk. Utenriksministerens knemykhet overfor USA er en forutsetning for jobben.https://www.rt.com/news/324930-turkish-invasion-iraq-reaction/


Bloggkommentarer levert av Disqus