Tyrkia mot oppløsning?

Rettsapparatet i bruk for å stoppe kritiske stemmer


Tyrkia (regjeringen) har gjennom rettsapparatet satt i gang etterforskning av 1200 akademikere fra 89 universiteter, for at de skal ha fornærmet staten og tatt del i «terrorist propaganda» ved at de har underskrevet en erklæring som tar avstand fra krigen Tyrkia fører mot sin egen kurderbefolkning sør-øst i landet.


Torsdagens utspill fra påtalemakten i Istanbul blir oppfattet som en del av regjeringens angrep på enhver kritisk stemme innad i landet.


I erklæringen skriver de 1200 akademikerne at de nekter å være en del av «forbrytelsene» og at regjeringen må stoppe massakrene.


the-celebration-of-svantovit-1912.jpg


Nylig ble en lærer i sosiologi som hadde undertegnet erklæringen ved Duzce universitetet, sparket av den grunn.


Og denne utviklingen forsterkes når 12 universitetsansatte arresteres for å ha underskrevet denne erklæringen.


En av underskriverne av erklæringen er den kjente lingvisten Noam Chomsky som har undervisningsjobber i Tyrkia.


Statsministeren i Tyrkia sier at « det er virkelig trist at noen av våre akademikere har undertegnet en slik erklæring mens vi bekjemper terrorisme. Hver dag sloss vi mot internasjonal terrorisme som IS og mot separatistiske terroristiske organisasjoner som dreper sivile i hjemmene deres, bl.a. et fem måneder gammelt spedbarn. Vi arbeider for å beskytte livene og sikkerheten til innbyggerne våre.»


images-2_24.jpeg


Erklæringen har hisset opp president Tayyip Recep Erdogan som har kalt den «forrædereri» og anmodet rettsapparatet gripe tak i det.


På den andre siden har Noam Chomsky svart på de voldsomme anklagene fra presidenten og statsministeren: «Tyrkia anklager IS for angrepet i Istanbul, men det er en organisasjon Erdogan har støttet på mange måter, og han har også støttet al-Nusra Fronten, som knapt er forskjellig. Og så kommer han med en tirade mot de som fordømmer hans forbrytelser mot kurderne som viser seg å være den viktigste motstanden på bakken mot IS både i Syria og Irak. Trengs det sies noe mer?»


Kommentar: Ikke mer enn at Tyrkia er vår Nato-allierte og at tausheten om det som skjer i Tyrkia fortsetter hos våre myndigheter.

Bloggkommentarer levert av Disqus