Tyrkia og USA militært på kollisjonskurs

Her er to "kjeltringer" ute på ulovlig virksomhet. Ingen av dem har noe hverken i Syria eller Irak å gjøre, men driver med sin kriminelle virksomhet ut fra snevre egeninteresser. USA for å stykke opp Syria og Irak slik at landene blir lettere å kontrollere - Tyrkia er livredd sin egen kurdiske minoritet og at den skal kunne hente styrke fra nabolandene.


main-qimg-435fe77e098d8884508046200dcaa162-cjpeg
Tyrkia er NATOs nest sterkeste konvensjonelle militærmakt. De er helt avgjørende for NATO styrkeoppbygging overfor Russland.

Men nå kolliderer egeninteressene. Begge er NATO-land, nr. 1. og 2 både i folketall og militære styrker. Nå brenner det virkelig i rosenes leir.

Knut Lindtner


Spenningen vokser mellom USA og Tyrkia langs den syriske grensen


Tyrkia truer med flere angrep på USAs kurder-allierte


Av Jason Ditz


USA svarte på Tyrkias angrep siste uke på deres kurdiske allierte styrker i både Irak og Syria med å plassere ut et økende antall USA-tropper i pansrete kjøretøy langs den Syrisk-Tyrkiske grensen. Hensikten var på den måten å sørge for en form for buffer for å forhindre flere tyrkiske angrep.


ypgkurdishstrugglejpg
USA har satset militært på de kurdiske styrkene nord i Syria (YPG/YPJ) noe Tyrkia oppfatter som en provokasjon og en trussel. Ingen av disse to landene tar hensyn til lovlige syriske regjeringens oppfatning.


Det ser ikke ut til å ha fungert, og hvis noe fungerer så er det at spenningen mellom den tyrkiske regjeringen og USA vokser, hvor tyrkiske offisielle representanter ikke er glade for at USA stiller seg i veien for dem. De oppfatter det som at USA stiller seg på kurdernes side mot dem.


Den tyrkiske presidenten Erdogan insisterer på at han er «djupt såra» ved å se at USAs flagg henger side om side med «terroristenes» fra den kurdiske YPG. Han sier at har til hensikt å kreve at president Trump stopper støtten til kurderne nå han besøker Det Hvite Huset og føyer til at dette må stoppes med en gang.


56b86ca9c3618890198b4587_1jpg
President Erdogan er rasende over USAs støtte til de syriske og irakiske kurderne


I mellomtiden hevder han at USAs nærvær ikke kommer til å stanse de tyrkiske angrepene og at Tyrkia vil forbeholde seg retten til å angripe kurdiske styrker enten i Irak eller i Syria, eller i begge landene, også i fremtiden uansett hva USA mener om det.


Oversettelse/bilder/tekst: Knut LindtnerTilbake til Forsiden 

Bloggkommentarer levert av Disqus