Tyrkia presser EU

Tyrkia truer med å skrote avtalen


Tyrkia tar ikke imot Syriske flyktninger hvis ikke EU gjennomfører det de lovet, advarer president Erdogan, ifølge Reuters. Sist måned sa Ankara seg enig i å holde tilbake illegale migranter til Europa mot betaling og fremgang i forhandlingen om EU-medlemskap.


Det er rapportert tidligere at den tyrkiske presidenten har truet EU med å «oversvømme» Europa med migranter hvis ikke Tyrkia får tilstrekkelig betaling for å holde tilbake strømmen av folk, primært fra Midt-Østen.


turkey-crossing_3045958b.jpg

Tyrkia bruker mennesker som er politisk pressmiddel.


I februar fortalte en rapport som var lekket etter et møte mellom Erdogan og EU-kommisjonens president Jean-Claude Junker og Europarådets president Donald Tusk, at Tyrkias president skulle ha sagt at han kunne «åpne dørene til Hellas og Bulgaria når som helst og sette flyktningene på busser».


EU-lederne ble enig med Tyrkia om en plan som på en sikker og lovlig måte åpnet en rute for flyktingene til Europa. Avtalen ble undertegnet 20. mars. Avtalen innebærer også at Tyrkia tar tilbake flykninger.


De første returene fra Hellas startet tidligere denne uken. Mange har advart at Tyrkia ikke er noe sikkert land for flyktninger, men også om andre sider ved denne avtalen. Amnesty sin internasjonale sjef i Hellas, Giorgos Kosmopoulos, sa bl.a. at «Tyrkia er ikke noe sikkert tredje-land for flyktninger».


En advokat-gruppe uttalte nylig at Tyrkia har tvangs-returnert tusenvis av Syrere til det krigsherjete hjemlandet siden midten av januar i år. Hundre ble i snitt sendt tilbake hver dag, ifølge en undersøkelse utført av Amnesty International. Som følge av strengere grensekontroll og nye visum-krav er prisen på grensekryssing ved hjelp av smuglere nå $1000 pr. person.


«Jeg tror ikke avtalen vil kunne fungere», sa en representant for «Uavhengige journalister for fred», Joaquin Flores sist søndag.


«Den direkte årsaken til flykningekrisen er ikke løst. Det pågår fortsatt en konflikt i Syria som har kostet mellom en kvart og en halv million mennesker livet, avhengig av hvem som rapporterer. Før land som Tyrkia og Saudi-Arabia virkelig legger begrensninger tilstrømningen av terrorister fra sine land og inn i Syria, blir det ikke slutt på denne konflikten og det vil også gjøre en politisk løsning meget vanskelig».


016629251_30300.jpg

Amnesty sin internasjonale sjef i Hellas, Giorgos Kosmopoulos,


Kommentar: Dermed er det enda en gang bekreftet. Tyrkia bruker flyktningene fra Syriakrigen politisk til å presse igjennom egne krav overfor EU. Strømmen migranter er ikke bare en tilfeldig flukt men også villet politikk fra bl.a. Tyrkias regjering.


Tyrkia har et stort ansvar for krigen som skaper flyktninger, men gjør mindre enn lite for å avslutte den. Tvert imot har landet startet nå sin egen krig mot sin egen befolkning - kurderne. Og ikke nok med det. De bruker altså disse fordrevne til å presse gjennom sin egen politikk overfor EU. Og EU gir etter i stedet for å presse Tyrkia til å avslutte krigen overfor Syria og den interne borgerkrigen i Tyrkia.


Tyrkia er også Norges allierte i NATO. Men ingen lyd fra våre myndigheter om deres fremferd i denne saken eller den tyrkiske regjeringens krig mot sin egen befolkning.

Bloggkommentarer levert av Disqus