Tyrkia skyter inn i Syria. Blir det våpenhvile?

Ingen fred i Syria foreløpig: 


Tyrkia-armeen beskyter syriske kurdere. NATO advarer Tyrkia mot konfrontasjon med Russland. 


Våpenhvile i Syria, som USA, Russland og flere land avtalte i München fra og med fredag 19/2, ser vi lite til de siste dagene. `Gode fredssamtaler fra og med avtalte 25/2-16 er derfor urealistisk`, sa FNs spesialmekler for Syria, Staffan de Mistura, til fredagsutgaven av Svenska Dagbladet, 19/2. 


Parallelt med dette fortsatte Tyrkia med høyere intensitet sin vedvarende artilleri-beskytning av stillingene til kurdernes selvforvaltningsenheter, YPG, nord for Aleppo. Ifølge det syrisk-kurdiske nyhetsbyrået ANHA ble mange sivile drept eller skadet ved byen Afrin, nordvest for Aleppo i Syria. For første gang skal også stasjonerte mellomdistanse-raketter, i den tyrkiske grenseprovinsen Hatay være brukt, melder tyrkiske aviser. Med det våpensystemet av typen `Hawk` er riktignok luftvernraketter, som egner seg dårlig for mål på bakken. 

 

I Ankara blir krigsropet stadig høyere etter bombe-attentatet som drepte 26 tyrkiske soldater og 2 sivile 16/2 i regjeringskvartalet. `Det er ingen tvil om at YPG var ansvarlig`, sa president Erdogan fredag, 19/2. Syriske kurdere tilbakeviste derimot ethvert ansvar. Erdogan krever av sine vest-allierte at YPG defineres som terrorister: `Tyrkia vil ikke tillate en kurdisk korridor i Nord-Syria, for ellers vil grupper som bekjemper Syria-regjeringen få kuttet sine tilførsler fra Tyrkia`, understreket Erdogan. Tyrkias krav om `flyforbudssone` vil føre til en konfrontasjon med Russland, som har et aktivt flyvåpen på de syriske regjerings-troppenes side. Allerede i november 2015 skjøt Tyrkia et russisk kampfly over syrisk luftrom.


jean-asselborn-mdpi.jpg

Jean Asselborn


NATO signaliserte at Tyrkia ikke kan regne med alliansens støtte til egne provokasjoner mot russerne: `NATO kan ikke tillate en militær eskalering med Russland på grunn av den siste spenningen mellom Russland og Tyrkia. Garanti for støtte i NATO gjelder bare når det er helt entydig at et medlemsland er angrepet`, sa Luxemburgs utenriksminister Jean Asselborn, som talsperson for andre NATO-land i intervju med der Spiegel.  


Framskritt i kamp mot IS melder derimot de syriske demokratiske kreftene, SDK, organisert rundt YPG, bestående av arabiske og assyriske enheter i nord-østre Hasaka-region. Der ble rundt 50 landsbyer frigjort i løpet av de siste dagene. SDK forbereder frigjøring av omringete al-Shaddadeh. Den strategisk viktige landsbyen er en IS-bastion. Målet for offensiven er å isolere IS-byen Ar-Raqqah og kutte forbindelsene til Mosul`, sa SDK-kommandant Simko Cele, fredag19/2-16 til det tyrkisk-kurdiske nyhetsbyrået Firat. 


Oversatt, 21/2-16, Per Lothar Lindtner for derimot.no . Kilde: JW/Nick Brauns,20/2-16.      


Bloggkommentarer levert av Disqus