Tyrkia truer EU

Ingen visa-frihet - ingen migrant-avtale.


Den tyrkiske utenriksministeren, Mevlut Cavosoglu, er den siste i den tyrkiske ledelsen som har har truet Brussel med å skrote migrant-avtalen fra mars 2016, like før EU skal overveie om de skal innføre visa-friheten som var en av fordelene som Tyrkia var lovet.


«Avtalen vi gjorde med EU er meget tydelig. Vi ønsker at denne menneskelige tragedien tar slutt, at våre innbyggere får visa-frihet og at tollunionen oppdateres», sa Cavosoglu til parlamentet. «Hvis ikke EU holder sitt ord, også når det gjelder migrantavtalen, vil vi stoppe alle arrangementer».


cavusoglu-7_m.jpg

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavosoglu


Avtalen med EU inneholder en rekke elementer og et av dem er at EU skal hurtigbehandle søknaden om at Tyrkia inkluderes i den visa-frie Schengen-sonen innen juni måned. EU har foreløpig avtalt at de skal overveie Tyrkias ønske og har satt opp en liste på 72 betingelser som Tyrkia må oppfylle, bl.a bruken av sofistikerte biometriske pass og strengere grensekontroller.


Tyrkiske ledere har uttrykt åpen skepsis. Tidligere har president Erdogan at vilkårene ikke var å misforstå og advarte om at om EU trakk seg betød det at avtalen ikke lenger gjaldt. Det er åpenbart at mange europeiske ledere nøler med å åpne grensene for over 70 millioner tyrkere.


Dagsavisen Die Welt offentliggjorde en rapport hvor det ble hevdet at EU vil ha inn en klausul i avtalen som vil gjøre det enkelt å avslutte vise-friheten.


Allerede i forrige uke sa EU-parlamentet talsperson vedrørende Tyrkia-avtalen, Kati Piri, at selv med stor politiske vilje er avtalen «for tidlig» å sette ut i livet i juni. Det er for mange tekniske ting som må på plass før det kan skje. Det kreves mer tålmodighet.


Så langt ser avtalen ut til å gi effekt. Mens antallet som ankom Hellas i februar var rundt 50000, ankom det bare 3500 fra 20. mars, da avtalen ble effektuert, og ut måneden. Det var fra det tidspunkt den langt mer effektive patruljeringen av grensen startet.


r_2.jpeg

Tyrkias president, Erdogan, som nylig truet med å frata 5 millioner tyrkere statsborgerskapet fordi de hadde stemt feil ved det siste valget.


Det er dessuten et stort spørsmål om de som organiserer disse reisene justerer på fluktrutene sine i ukene som kommer, slik at nedgangen migranter bare er midlertidig. Og økningen av migranter til Italia er nå betydelig.


Kommentar: Dette er åpenbart en politisk utpressing fra Tyrkias side. Hvis de kan skru på og av migrantstrømmen slik det passer, betyr det også at landet styrer den. Det betyr at den brukes som et politisk middel til å oppnå bestemte mål.


EUs ettergivenhet her vil bare gi Tyrkia større appetitt. 

Bloggkommentarer levert av Disqus