Tyrkiske offiserer anklaget for forræderi

Stanset våpentransport til IS


Tre tyrkiske offiserer som stanset en våpentransport til opprørsgrupper i Syria er arrestert anklaget for forræderi. Samtidig er journalister som offentliggjorde saken arrestert og risikerer lignende anklager.


På lørdag ble tre høyere offiserer i Tyrkia, generalmajor Ibrahim Aydin,  brigader general Hamza Celepoglu og oberst Burhanettin Cihangiroglu arrestert. En lokal rettsinstans i Istanbul ga medhold til arrestasjonen. De risikerer spionanklager da de medvirket til at en lastebil tilhørende den tyrkiske etterretningtjenesten MIT ble stanset. I bilen ble det funnet store mengder ammunisjon som skulle til opprørsstyrker i Syria. Hendelsen fant sted i januar 2014.


Saken nådde offentligheten da Cumhuriyet media i mai 2015 fortalte at en truck tilhørende etterretningtjenesten var inspisert av sikkerhetsoffiserer. Der hadde de funnet 80 000 runder med ulike typer ammunisjon, og diverse typer granater.  


Arrestasjonen av militærpoliti-offiserene kommer kort tid etter at en rettinstans i Ankara hadde krevet at to journalister fra Cumhuriyet skulle arresteres for de hadde avslørt kontakten mellom tyrkisk etterretning (MIT) og syriske terror-grupper. Journalistene risikerer opp til 45 års fengsel.


«De som sendte våpnene i konvoi fra Tyrkia, viste at de ville ende opp i ISs hender» sa en av journalistene.


Offisielle tyrkiske myndigheter benektet først hendelsen, men hevdet seinere at den skulle til opprørsgrupper tilhørende den tyrkiske minoriteten i Syria.


Kommentar: Dermed har en nok en gang fått bekreftet at EU-kandidat Tyrkia er en støttespiller til IS og internasjonal terrorisme. Men landet er vår NATO-allierte. Derfor sitter nok den norske regjeringen og opposisjonen helt stille i NATO-båten. Noe bråk om dette med protester til den tyrkiske regjeringen vil vi nok ikke høre noe om. Heller ikke blir det snakk om fredspris til disse offiserene eller journalistene som virkelig har bidratt i kampen mot terrorisme.


Det holder at en av 1900-tallets største terrorister, tidligere USAs utenriksminister, Henry Kissinger, har fått den.


Bloggkommentarer levert av Disqus