Tysk venstreside er bekymret etter valget i Frankrike

Det er også på sin plass å høre hvordan en tysk venstre-sosialdemokrat vurderer det franske valget. Som vi ser vil heller ikke han gjøre noen anbefalinger i forhold til 2. valgomgang.

Knut Lindtner

 

Oskar Lafontaine f 1943, er ex-statsminister i Saarland var kanslerkandidat for SPD ved valget i 1990. Etter valget i 1998 ble han finansminister under kansler Gerhard Schröder. I 2005 gikk han fra SPD inn i nystartete (WASG die Linkspartei) PDS.  

Fra 2007 til 2010 ledet han det nydannete partiet Die Linke sammen med Lothar Bisky. På delstatsnivå har han alltid gått for allianse med SPD i Saarland. 


oskar-lafontaine-chef-linksfraktion-saarlandjpg  

 

Macron styrker Le Pen. Fransk dilemma


Av Oskar Lafontaine


Etter 1. runde i presidentvalget er bare Marine Le Pen og Emmanuel Macron, president François Hollandes økonomiminister, tilbake som kandidater foran 2. runde. Det blir da en høyre-ekstremist og en tilhenger av systemet som har forårsaket framvekst av en ny ekstrem høyrebølge i Europa. For framvekst av Nasjonal Front i Frankrike har sin direkte årsak i kollapsen til Sosialistpartiets (PS). `Når venstresiden sier nei til arbeiderklassen, søker den seg nye talspersoner`, sa Didier Eribon.


Den franske sosiologen sa om Macron: `Politikere av hans støpning styrker Le Pen`, noe også den franske forfatteren Édouard Louis slutter seg til: `De sto fram som en `venstreside` og gjennomførte reinspikka høyrepolitikk, støttet banker og svekket det franske parlamentet`. Derfor er det ikke overraskende når Le Pen havner på 2. plass 23/4-17 med 21.5 % av stemmene.  


benoit-hamonjpg

Sosialistpartiets kandidat Benoît Hamon    

 

Likevel er et usedvanlig sterkt resultat for Jena-Luc Mélenchon oppmuntrende. Med 19,6 % etter en storartet valgkamp, noen få tiendedeler bak konservative François Fillon, tre ganger mer enn PS-kandidaten Benoît Hamon og bare 1,9 % bak Le Pen. Om PS hadde vedtatt å gå for Mélenchon noen uker før valget, hadde ikke Le Pen kommet til 2. valgomgang.

 

Verken Macron eller Fillon og slett ikke Le Pen, men kun Mélenchon står for grunnleggende endring av politikken, som flertallet av arbeidstakere, arbeidsløse og pensjonister igjen ser for seg. De ønsker et demokratisk og sosialt Europa. Bare Mélenchon forstår nødvendigheten av en nytt økonomisk system og en valutapolitikk som gir hvert eneste land i EU en fair sjanse. Tysk eksport-nasjonalisme som tjener på valuta- og lønnsdumping, ødelegger samholdet i EU.

 

Klart i motsetning til det står den smarte Rothschild-bankmannen Macron for fortsettelse av politikken med privatisering, undergraving av offentlige rom, nedbygging av rettigheter til arbeidstakere, kutt i sosiale ytelser og støtte til storbaner og storkonsern. At han i Tyskland får støtte fra de neoliberale enhetspartiene CDU, CSU, SPD, FDP og de Grønne, er ikke rart.


germany_ukrainejpeg-0d815_c0-296-2894-1983_s885x516jpg
Ingen overraskelse at Angela Merkel og de politiske lederne fra SPD, De Grønne og Fridemokratene støtter Macron. Men hva mener Die Linke? I artikkelen gis ikke klart svar.

Foran 2. runde sier en talspersonen for Mélenchon: `Vi beklager at vi nå tvinges til å stille oss bak en neoliberal politikk, som fører til at Frankrike og Europa forblør`. Høyre-nasjonale Le Pen vekker gamle spøkelser, som bare har gitt Europa krig og ulykke. Fortsettelse av dagens politikk med president Macron vil styrke Nasjonal Front ytterligere og svekke samholdet og samarbeidet i Europa.

 

Oskar Lafontaine, 25/4-17, oversatt og litt forkortet: Per Lothar Lindtner, 25/4-17.

Bilder M/tekst: Knut Lindtner  

Tilbake til Forsiden  

Bloggkommentarer levert av Disqus