Tyskland snur

 Samarbeid, ikke konfrontasjon: 

Nå vil den tyske regjeringen forhandle med Assad og oppheve Russlands-sanksjonene! Merkel: `Vi må samarbeide, Putin!` 

En uendelig flyktningestrøm inn i EU og ikke minst Tyskland fører til at Berlin er i ferd med en kanskje avgjørende kursendring. Samarbeid i stedet for konfrontasjon står plutselig på dagsorden. Kansler Angela Merkel (CDU) innser nå at det bare er mulig å stanse terroristene i IS og finne løsninger på Syria-konflikten sammen med og ikke mot president Bashar Al-Assad. Etter EU-toppmøtet om flyktningekrisen i Brüssel sier Merkel 24/9: ` Vi må snakke med mange aktører, også med Assad`. Visekansler og økonomi-minister, Sigmar Gabriel (SPD) går samtidig for `180 gradersvending` overfor Russland og vil oppheve økonomiske sanksjoner: `Vi må ha forståelse med Russland`, sier SPD-sjefen 25/9. En kan ikke på ene siden fortsette med straffetiltak, mens en på andre siden ber om samarbeid. Gabriel ber innstendig: `Konflikten om Ukraina kan ikke belaste forholdet så sterkt mellom Tyskland, EU og USA til Russland, at Russland faller ut som samarbeidspartner i Syria`.     

   

Også CDUs allianseparti i Bayern, CSU (kristen-sosial union) sender kjærlighetserklæringer til Moskva: `Om sanksjoner står i veien for felles innsats i Syria, kommer konfliktløsning i   Syria først`, blir CSUs Ilse Aigner sitert på i Münchner Merkur, 25/9: `Flyktninge-krisen har skapt en ny situasjon. Det blir viktig å intensivere kontaktene med Russland. Tida er inne til å si det åpent og komme på offensiven her. Uten Russland kan vi ikke få kontroll på utviklingen i Syria. I kampen mot IS er samarbeid med Russland et ufravikelig krav`, avslutter Bayerns økonomiminister Ilse Aigner. 

Dermed blir flere hundre tusen mennesker som de siste ukene med livet som innsats og sine oppsparte midler har tatt seg fram til EU-land selve `spikeren i kisten` på Vestens politikk for `regime-skifte` i Syria. For kansler Merkel sa faktisk i februar 2012: `President Assad er ennå ikke satt ut av spill som leder`. Den tyske regjeringen fulgte opp med skjerpete straffetiltak mot Assad-regjeringen og støtte til syrisk eksil-opposisjon uten å undersøke hva som faktisk skjedde i selve Syria. Der viste den faktiske opposisjonen ingen tilbakeholdenhet og fortsatte under mottoet: `Ingen forhandlinger med Assad`. Russlands president Vladimir Putin, som 28/9 møter US-president, Barack Obama, rett før møtet i FNs generalforsamling, kritiserer samtidig i intervju med TV-stasjonen CBS  `USAs `regime-skifte`-politikk de siste årene. Etter forhåndspresentasjon av samtalene, som søndag skal publiseres i sin helhet, svarer Putin på en kommentar om at `forsterket russisk militær tilstedeværelse i Syria gjør det nærliggende å tenke seg at Moskva vil redde Assad`: `Der har dere rett. Det er min sterke overbevisning at enhver handling i motsatt retning, vil  ødelegge en legitim regjering. Det skaper en situasjon, vi nå ser i andre land i regionen, som Libya. Der er alle statlige institusjoner falt fra hverandre. Det samme skjer i Irak`. Putin understreker, i følge utdrag fra franske AFP: `Det finnes ingen annen løsning på krisen i Syria enn å styrke de faktiske regjeringsstrukturene i landet og hjelpe dem, dersom vi faktisk vil bekjempe terrorismen`. Samtidig må vi få Syrias regjering med på positiv dialog med den fornuftige opposisjonen for å få til demokratiske reformer i landet`. 


Med god grunn må vi spørre den norske regjering, norske hovedstrømsmedier og faktisk alle partiene på Stortinget: Er ikke tiden nå inne til en politikk for fred, miljø og solidaritet med alle som lider under opprustningsvanviddet og krigens krefter? Eller må dere fortsatt vente på et grønt lys fra en `overkommando`? Hvorfra?  

Oversatt for Friheten og Radio Arbeidet, Per Lothar Lindtner, 26/9-15. Kilde: JW/Rüdiger Göbel .

Bloggkommentarer levert av Disqus