Tyskland viser nå militære muskler

Aftenposten og Tyskland.

 

Ufattelig vettløshet.


Aftenposten, ved veteran Per Kristian Haugen, har idag en artikkel i forbindelse med at Tyskland opptrer militært i Syria."Tyskland er en motvillig kriger" 4 desember 2015.


Jeg blir faktisk ganske paralysert når jeg leser noe så ekstremt kunnskapsløst, men med nærmere ettertanke: det skiller seg ikke særlig ut fra annet vås avisa lanserer om hendelsene i verdenspolitikken.


Hele poenget i artikkelen går ut på å lansere det forente nye Tyskland som en slags blyg pasifistisk jomfru som vegrer seg for å ta i et våpen og slåss på verdensmarkedet.


Puh! Etter noen få år etter den tyske gjenforeningen begynte tenketankene å framme følgende ideer: nå er det et misforhold mellom Tysklands økonomiske styrke og dens plass i verdenspolitikken og dens plass i de energi- og mineralrike regionene.


All denne unisone enighet om dette førte til et kvantesprang i utviklingen for to år siden da president Gauck ledsaget av utenriksminister Steinmeier og forsvarsminister Urusla von Leyen i Bundestag åpent erklærte at nå var tiden kommet for Tyskland å drive Weltpolitik. Ikke bare med økonomi og diplomati, men også militært.


Dette ble etterfulgt av uavlatelig jamring fra generalene om at Bundeswehr må opprustes kraftig for slik det er nå, er bare 140 000 soldater klare til innsats og altfor lite kamphelikoptre.Debatten så langt konkluderer med massiv satsning fram til 2017 da vil Tyskland ha et moderne og kraftigere militærstyrker.


Det er ingen i eliten av strategisk tenkning i Tyskland som mener at det nåværende problemene i Syria er av temporær, forbigående art. Tvert om. Steinmeier hevder at krigene vil fortsette i minst 10 år framover og Die Zeit redaktøren Stefan Aust skriver om en ny 30 årskrig som i siste instans vil endevende hele Midtøsten. Helt riktig.


Det forstår enhver stormakt og derfor sender de sine hærstyrker til regionen under sedvanlig humanistisk retorikk - som alle imperialister alltid har gjort. Midtøsten kommer til å bli en slagmark mellom de store i tiår framover og kanskje utløser den atomkrig?


Tyskland forstår at såfremt de skal hevde seg som Weltmacht i Weltpolitik må de være med i dette rotteracet. Derfor sender de nå 1200 soldater, Tornados fly og en fregatt til området vel vitende om at dette BARE ER BEGYNNELSEN!

Aftenposten misforstår 100%: "Tyskland skal ikke bombe,og det er selvsagt ikke aktuelt å sette inn bakkestyrker.»


Det står ingenting i Aftenposten om at Tyskland har 150 offiserer i Kurdistan samt dyre våpenforsendelser, likeledes 650 soldater i Mali. Operasjonen rundt Syria er kalkulert til å koste 134 millioner Euro.


Det aktuelle poenget er: Tyskland satser enormt på å gjøre seg til en tung faktor i det nyoppdelte Midtøsten med militære midler. Dette er en helt umulig oppgave uten bakkestyrker og bomber som kommer etterhvert. Ubegripelig i Aftenposten.

Om man kan snakke om en "skæbne" ved Tyskland, er det at Tyskland melder seg på for krigsrivalisering (1914 og 1939) på tidspunkter hvor de andre stormakter allerede har skaffet seg posisjoner og innflytelsessoner. Da framstår Tyskland som en krigersk aggressiv makt som forstyrrer den herskende imperalistiske balansen.

Sånn er det fra idag også.


Jan Hårstad


Bloggkommentarer levert av Disqus