Tyven som roper tyv!

Mikheil Saakasjvili anklager Russland for massakrene i Odessa. 

Litt om hans bakgrunn: Saakasjvili er født i Tiflis, i sovjetrepublikken Georgia i 1967, men er nå en ukrainsk politiker. Han ble valgt til president i Georgia i 2004 og gjenvalgt i 2008, men ble da anklaget for valgfusk. I 2008 gikk han til krig mot Russland og led et raskt og ydmykende militært nederlag. Han har måtte flykte fra landet og er ettersøkt internasjonalt av landets myndigheter for korrupsjon og maktmisbruk. I Mai 2015 ble han utnevnt som guvernør i Odessa fylke (oblast) av presidenten i Ukraina, Poroshenko, og har nå ukrainsk statsborgerskap.

Litt om mordbrannen i Odessa: Fagforeningsaktivister hadde samlet seg i fagforeningshuset i Odessa 2. mai 2014. Huset ble omringet av nynazister og høyreaktivister og ble påtent. Mange brant inne bl.a. fordi de ikke ble sluppet ut.


Reisen fra Tiblisi (Georgia) til Odessa er også en reise fra et urolig land til et annet, begge med grense Russland. Kanskje er det uttrykk for en personlig nedtur, i og med at han var president i Tiblisi fra 2004 til 2013. Så emigrerte han til USA i 2013, men ble utnevnt som president Porosjenkos rådgiver i Ukraina i februar 2015. Negative rykter undergraver den offisielle versjonen om at Saakasjvili faktisk ville gjøre noe med korrupsjon i sitt første hjemland, Georgia, for det kommer altså anklager derfra mot ham om «embedsmisbruk». 


c3232e48-40e8-421d-8036-b8ffe6be742e-2060x1236.jpeg

X-president Saakasjvili - nå ettersøkt av myndighetene i det landet han var leder av.


I februar 2015 ble han altså invitert av president Porosjenko i Kiev som regjeringens rådgiver. Tysk wikipedia: `Han skal mobilisere til reformer og pengestøtte til Ukraina. Fra 30/5-2015 er han guvernør i Odessa. Samtidig med at han ble ukrainsk statsborger måtte han formelt oppgi sitt georgiske statsborgerskap. Saakasjvilis hovedoppgave skal være å bekjempe korrupsjon og narkotika-handel i Odessa, som først og fremst skal være drevet av ex-politifolk. Samtidig skal han øke interessen fra utenlandske investorer i regionen. I juni 2015 ble også ex- vise-innenriksminister i Georgia, Giorgi Lortkipanidse, nyutnevnt politisjef i Odessa by. 

Ifølge Novorossia today, 25/12-15, anklager Saakasjvili nå Russland om at de stod bak separatismen i Odessa, og at det er en forklaring for massakren i fagforeningshuset i Odessa, 2/5-2014. Saakasjvili retter anklagen mot Putins medarbeider Vladislav Surkov. 


rtr3nl15.jpg

Mange brant inne og det ble hevdet etterpå at mange ble hindret i å slippe ut.


«Det har ingenting med realiteter å gjøre», sier talsperson for russisk UD, Maria Zakharova, tirsdag 24/12-15. «Vi har notert anklagene, men sjelden gir vi oss inn på realiteter i uttalelser fra Saakasjvili. Det ville gi oss helseproblemer. Beskyldningene har intet grunnlag, men er basert på myter og ville fantasier vi for øvrig har hørt før fra det offisielle Ukraina. Jeg skulle ønske de var i stand til å behandle slike saker mer profesjonelt».   


images_32.jpeg

De ukrainske nynazistene var aktive og medvirket sansynligvis til mordbrannen.

 

 Den russiske diplomaten ville ikke karakterisere Saakasjvili ytterligere, men mente at «høylytte og vulgære uttalelser» skulle få oppmerksomhet vekk fra hovedutfordringene, de sosiale og økonomiske vanskene i landet og flere andre alvorlige forhold. «Slike saker kan bare forklares med en intern frykt, han har ligget under for siden 2008», legger hun til og avslutter: «Vi ser slike anklager som tatt ut av hans egen drømmeverden». 

Per Lothar Lindtner, 31/12-2015. Kilde: Novorossyia today, 24/12-15.    


Bloggkommentarer levert av Disqus