Ukraina har gass for 4 dagers forbruk

Ukraina har redusert betydelig den bestilte gassmengden fra Russland i november. Dette er ifølge Aleksey Miller i det russiske selskapet Gazprom. Ukrainas gasselskap Naftogaz har tilstrekkelig med penger til å pumpe 10 millioner kubikkmeter daglig og har pumpet en fjerdedel av gassen i begynnelsen av måneden, sa Miller.

Men Ukrainas energiminister, Vladimir Demchishin, sier at Ukraina allerede har pumpet en million kubikkmeter gass mer enn på samme tid i fjor og har lagret tilstrekkelig til hele vinterens forbruk.

Ukraina har dessuten redusert bestillingen av gass fra Europa, men sier at de har lagret over 17 milliarder kubikkmeter gass som holder for hele vinteren.

Russerne sier at Ukraina har bare gass til 4 dagers forbruk og vil gå tom kommende lørdag. De oppfordrer på det sterkeste å bestille mer slik at Gazprom slipper å stenge tilførselen slik det skjedde i 2006, noe som førte til at deler av Europa ble uten oppvarming.

Russerne leverer ikke før betaling, altså på forskudd.

Kommentar: Spørsmålet er hvem som har rett. Har Ukraina tilstrekkelig slik de hevder eller er de i ferd med å gå tom? Hvis Russland har rett er krisen like om hjørnet.

Uten å vite det tror jeg, dessverre for Ukrainas befolkning, at Russland har rett. Det henger sammen med landets store økonomiske krise - de har ikke penger å betale, hverken lån eller gass. Og hvordan de skulle samle så stor mengder gass som energiministeren hevder uten at russerne har merket det, er vanskelig å forstå.

Bloggkommentarer levert av Disqus