Ukraina: Når krybben er tom...

Nesten slåsskamp

 

 

I Ukraina foregår det for tiden. Årsaken er naturligvis at stats-skuta er lekk og er synkende - ikke bare som følge av at den er grunnstøtt og har et hull i skroget, men også av andre grunner. For eksempel er den ledet av sjøoffiserer som ikke har lært seg navigering. Dessuten har de loset båten som var lekk inn i ureint farvann og kart og kompass forstår de seg ikke på. De sikrer bare seg selv og sine egne interesser, har gjort klar livbåtene til seg og sine og lar passasjerene følge med i dypet.

 

At finansministeren nylig trakk seg med begrunnelse i at korrupsjonen ikke lar seg stoppe, er en ting som er uttrykk for dette, altså at det er grunnleggende uenighet mellom offiserene ombord og at en av rottene nå forlater den synkende skuta. Men at de bokstavelig talt har begynt å sloss i full offentlighet er noe nytt. Tidligere er slike voldelig oppgjør holdt unna mediene - det foregår sikkert i andre land også - men i Ukraina holdes det ikke lenger under taushetens lokk. Her lekker den voldelige uenigheten ut i offentligheten. 

 

images_48.jpeg

Innenriksminister Arsen Avakov 

 

Vi husker hvordan en av de deputerte i nasjonalforsamlingen prøvde å løfte statsministeren vekk fra talerstolen i høst. Det var en form for voldelighet over dette intermessoet - som naturligvis sier sitt. At det har brutt ut slåsskamper mellom de deputerte under diskusjoner over følsomme spørsmål er også velkjent. Det har tidligere vært flere slike episoder.

 

Men nå har volden spredt seg oppover til ministernivået.

 

«Jeg er syk og lei av alt det politiske taskenspillet og de falske anklagene fra de ny-utnevnte moralske autoritetene», sa innenriksministeren med adresse til Saakashvili».

 

images-2_28.jpeg

Mikheil Saakashvili, etterlyst x-president, nå guvernør i Odessa.


Bakgrunnen for uttalelsen er naturligvis også at Saakashvili er etterlyst av Georgias nåværende myndigheter for korrupsjon og maktmisbruk fra den tiden han var president i landet. Han er politisk reddet gjennom et raskt ukrainsk statsborgerskap og har fått en posisjon i landet som guvernør i Odessa. Sannsynligvis har dette skjedd etter press fra USA for sine utviste tjenester da han var president i Georgia.

 

Det foreligger et video-opptak fra dette møte i rådet for Nasjonale Reformer hvor møtet går nærmest i oppløsning som følge av en voldsom utskjelling de to imellom. På dette møtet skriker Saakashvili at innenriksministeren er sjefen for korrupsjonen, mens Arsen Avakov brøler tilbake at «Saakashvili må til helvete komme seg ut av mitt land» og beskylder han for å ha ødelagt sitt eget.

Se video fra møtet her: https://www.rt.com/news/326149-ukraine-saakashvili-avakov-video/

 

Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov har mandag for en uke siden på nytt vært i direkte klinsj med den tidligere presidenten i Georgia, nå med ukrainsk statsborgerskap. På møtet sist mandag gikk det et skritt videre da innenriksministeren kastet et glass vann i ansiktet på Saakashvili.

 

Slik jeg ser det er det bare et tidsspørsmål før Ukrainakrisen får store konsekvenser - også for oss - f.eks. i form av en ny flyktningstrøm. Tausheten i våre medier om det som skjer er påfallende.

Bloggkommentarer levert av Disqus