​USA i hellig krig

Syriske opprørere får nye leveranser av ammunisjon og forsterker fronten med nye krigere mot de syriske regjeringstroppene. 

USA har nå åpen kurs i retning stedfortrederkrig mot Russland. Knapt 2 uker etter start på aksjonen fra russisk flyvåpen og marine, dropper USA ammunisjon til sine allierte jihadister. Amerikanske militære transportfly skal ha sluppet ned gevær-ammunisjon, 11/10, over nord-Syria for å hjelpe «moderate i kampen mot IS», heter det på militært hold i Washington. Det dreier seg faktisk om å prøve å ruste opp til krig mot den syriske regjerings-hæren. Opprørere, alliert med Vesten og arabiske føydal-diktatur, er under press etter at regjeringsstyrkene med hjelp av russiske luftangrep, har startet bakkeoffensiv. 

Coventry-baserte SOHR; Syrian Observatory for Human Rights (Observatører for menneske-rettigheter i Syria) er i lang tid blitt kritisert fordi de kun fokuserte på voldelige aksjoner fra regjeringen mot opposisjonen de første 2 årene av SOHRs eksistens. Kritikken i 2013 fra til dømes det romersk-katolske institutt for utenlandstjenester sier sågar at «SOHR fortsetter å forsvare islamistiske ekstremister for ikke å miste støtte fra opprørsstyrkene». Nå hevder dette Coventry-baserte observatoriet for menneskerettigheter at «gode opprørere» styrker stillingene sine ved fronten ved hjelp av tilførsler av tropper og våpen, blant annet panservern-raketter for å stå i mot stormen fra Damaskus. 

Disse våpendroppene er del av en ny kurs, for i slutten av forrige uke måtte USA gi opp et i stor grad mislykket utdannings- og utrustningsprogram for «moderate opprørere». Hvem som nå konkret kan ta i mot ammunisjonen og hva det nøyaktig dreier seg om, ble det ikke sagt noe om. «En stor del av våpenleveransene kommer til å havne hos terrororganisasjoner», sier den russiske utenriksminister Sergei Lavrov i følge nyhetsbyrået RIA. 

Al-Nusra-fronten, i realiteten Al-Qaida i Syria, oppfordrer parallelt med de amerikanske hjelpetiltakene jihadister i Kaukasus til hevnaksjoner: «Om de russiske stridskreftene tar livet av befolkningen i Syria, oppfordrer vi til å ta russiske liv! Og dreper dere våre soldater, da tar vi liv av russiske soldater! Øye for øye», heter det i appellen fra Al-Nusra-sjefen Abu Mohammed Al-Dsjolani, som i en melding, publisert som video-opptak: «Krigen i Syria vil få fryktelige konsekvenser for Russland. Troppene derfra vil knuses på syrisk jord». Det slo inn 2 raketter i den russiske Damaskus-ambassaden 13/10 uten at personer ble skadet. 

Eneste gruppe som samarbeider med USA og har militær framgang, er kurdernes milits, YPG. Den har kontroll i den autonome sonen i Nord-Syria. Amnesty International anklager nå YPG for krigsforbrytelser: De skal ha drevet ikke-kurdiske innbyggere fra hus og grunn i områder kurderne har kontroll over. En talsperson for YPG tilbakeviser dette. 

Russlands president Putin anklager i Moskva, 13/10, USA for manglende vilje til å samarbeide under Syria-krigen. Han tilføyer: «Jeg tror at noen av våre partnere ikke klarer å tenke klart». Putin understreker at Russland ber først USA om en liste på angrepsmål. Det avvises av USA. Washington anklager samtidig Moskva for å angripe feilaktige mål: «Derfor har vi tenkt over det nok en gang og stilt et nytt spørsmål: Kan dere heller fotelle oss hva vi ikke skal angripe?»

Men heller ikke det har Moskva fått svar på fra Washington.

Per Lothar Lindtner, 18/10-15. Kilde: AFP / Reuters / JWs Arnold Schölzel, 14710-15.

Bloggkommentarer levert av Disqus