Vakler imperiet?

Var 2015 året da USA mistet hegemoniet?Nå kommer meldingen om at USA egentlig har hatt soldater på bakken i Irak ganske lenge. Hva de har gjort er uklart men at de har kriget er klart. Det er uklart om regjeringen i Irak har visst om dette, men det tror jeg faktisk de har.

Jeg skrev i går, da den irakiske regjeringen ga melding om at den ikke var forspurt da USAs regjering gikk ut og meddelte at de ville komme til å bruke soldater i Irak til spesialoppdrag, at det er slik imperier opptrer overfor vasaller. Jeg tenker meg at det er følgende som har skjedd. Så lenge det ikke var offisielt at USA opererte med soldater i Irak, men at de opererte i dyp hemmelighet, var det sikkert ok for regjeringen i Irak som er presset militært. Men når USA går ut og kunngjør offisielt at de vil gjøre det uten å spørre regjeringen, må den for syns skyld markere sin suverenitet.

Det gir i motsatt fall inntrykk av at landet er en vasall. Og det er de, men det tar seg ikke ut i opinionen å få det demonstrert.

Da jeg vokste opp visste alle hvem som var den sterkeste gutten i gaten og at vi måtte bøye oss for han hvis han virkelig gikk inn for det. Men han var ikke så dum at han demonstrerte det unødvendig. Resultatet ville ha blitt at vi ikke ville være med han, altså sosial isolasjon.

Men så dum har altså USAs regjering vært i dette tilfellet. Det kalles hybris, overmot, og er en av dødssyndene og vil uvegerlig føre til imperiets fall. Det har skjedd med imperier til alle tider og vil skje denne gangen også. Tegnene i tiden er meget tydelige for alle som vil se og ikke er helt forgiftet av imperiets medier.

Jeg skal nøye meg med noen få tegn:

Det største vasall-systemet til USA, EU, er i ferd med å gå i oppløsning. Årsakene er mange og den umiddelbare som illustrerer dette er immigrantstrømmen fra krigssonene til imperiet. Den underliggende er mangel på demokratiske institusjoner og prosesser som uttrykkes på mange måter. Sist kom dette til uttrykk ved valget i Portugal hvor presidenten nekter blokken som vant flertall å danne regjering fordi den ikke vil gjennomføre alle innstramningene som EU har pålagt dem.

Det andre tegnet som nå er tydelig er militært. Imperiet kan ikke lenger bruke sine egne folk og sine egne styrker, men må bruke leiesoldater som først er religiøst indoktrinert og deretter betalt. Det er derfor de hopper av med engang treningen er ferdig og selger både seg selv og våpen til den første og beste som betaler bedre og som har den rette tro, noe ikke USA har. Dette har Machiavelli beskrevet i den klassiske boka «Fyrsten». Den handler om hvordan en fyrste skal beholde makten, og her advarer han sterkt mot leiesoldater. De er ikke å stole på.

Når vi først snakker om militær makt som er det eneste USAs regjering respekterer, så skjer det nå også store endringer her. Russland har demonstrert overlegenhet på flere måter som var uventet både defensivt (elektronisk jamming) og offensivt (fly og ikke minst krysserraketter). Disse siste undergraver fullstendig det dyre antirakettsystemet som USA har prøvet å bygge opp mot raketter fra Iran (som er en omskriving for Russland).

De politiske tegnene i USA er opp i dagen. Det kalles demokrati, men er et fåmannsvelde (oligarki). Det er i dag bare mulig å bli president hvis du har storkapitalen i ryggen. Som president må du tjene de kreftene som har fått deg til makten. Derfor deltar stadig færre i valget i USA. Sist høst 36%. En slik tilstand over tid vil føre til indre oppløsning.

Året 2015 kan bli det året som i ettertid blir regnet som et vannskille. Det var det året USA ikke lenger kunne opptre som imperium men måtte ta hensyn til andre stater interesser. Det var det året det var tydelig at toppen var passert.

Ikke fordi hverken Russland og Kina akkurat er noen idealstater, men maktdeling er bedre for verdensfreden.

http://news.antiwar.com/2015/10/29/us-has-secretly...

Bloggkommentarer levert av Disqus