Vi må ta en pause i integreringsprosessen

Tysklands president Gauck ber om en pause i EUs integreringsprosess for å unngå en Europeisk «Donald Trump».


Artikkelen er oversatt av Knut Lindtner
Bilder/Tekst: Knut Lindtner


Den tyske presidenten Joachim Gauck har oppfordret til «en pause» i EUs integreringsprosess for at medlemmene skal få anledning til å diskutere «hva de ønsker og hvor fort» , ellers glemmer folk farene ved populismen og hvorfor Donald Trump vant president-valget i USA.

joachim_gauck_2012_ajpg
Joachim Gauck

Den 78 år gamle presidenten lovpriser EUs «kulturelle ånd» (ethos) i et intervju i Welt am Sonntag og beskriver unionen som en «stor tanke» og «et fredsprosjekt som generasjoner før oss ikke har våget å drømme om». Han fremholder imidlertid at en utvidelse av «globaliseringen» ikke fungerer like fort for alle.

Mens unionen ble tettere, sa Glauck, «skjedde det noen ganger så fort at ikke alle alle innbyggerne ville være med på det. Det bekymrer meg.»

Glauck understreket at denne følelsen av misnøye var det som førte til Donald Trumps seier i USA.

02globalisation_keywords_transcript_wordle_snapshotjpg
Tilhengerne av overnasjonalitet mener som vanlig at det ikke er globaliserings-politikken det er noe i veien med, men befolkningen som ikke forstår politikken.

«I det store og det hele skulle vi nå tenke på å ta en pause mens vi diskuterer hvilke mål vi vil arbeide mot og hvor hurtig vil vil komme dit», fortsatte han mens han oppfordret europeiske politikere til å utvide horisonten utover kampanjer som dreier seg rundt universelle verdier som frihet og sikkerhet, og heller rette oppmerksomheten mer i retning av å få befolkningen til å føle seg hjemme i 28-nasjoners blokken.

«Ikke alle føler seg som verdensborgere», sa han.

Han avsluttet med å understreke hans nå negative holdning til å stemme «ja» eller «nei» vedrørende komplekse temaer på statlig nivå og sa at han nå var meget skeptisk til denne modellen (viser her til folkeavstemningen som førte til Brexit, overs.)

Glaucks ord kommer midt oppe i en sterk høyre-bølge popularitet som sveiper over Europa, tent og fyrt opp av EUs flyktningepolitikk og gitt fremdrift av Donald Trumps seier i USA. I Frankrike har det republikanske partiets Francois Fillon vunnet en overveldende seier over den moderate kandidaten Alain Juppe med 66,9% av stemmene. Og Marine Le Pen figurerer i overskriftene mens hun rir på en anti-immigrant stemning.

gettyimages-626141270-714x476jpg

En lignende stemning er en vitne til i Østerrike hvor befolkningen på 8 millioner ser ut til å måtte kunne akseptere 90 000 asylsøkere, og dette fører i sin tur til en popularitetsbølge for det høyre-orienterte anti-immigrant-partiet, FPÖ. Kandidaten deres, Norbert Hofer, som er anti-EU, er med i presidentvalget.

Kommentar Knut Lindtner: Dette bekrefter på nytt at panikken nå griper om seg hos den EU-positive politiske eliten. De ser at globaliserings-prosjektet deres er i ferd med å falle sammen og leiter etter muligheter for å redde det.

Naturligvis kan det ikke falle dem inn at det er noe fundamentalt i veien med prosjektet. Det er folk flest som ikke forstår.

Bloggkommentarer levert av Disqus